De ce

De ce

de George BacoviaIn vremea aceasta de medievala expansiune europeana, de sarcasm prozaic, cand existenta celor multi e o dureroasa ironie, aparitia unei reviste cu preocupari pur literare e o naivitate amara, desigur.
Dar fiindca entuziasmul celor care vin pentru arta este mare, aproape cu mult mai mare decat talentul lor, aceasta revista, in aceatsa localitate, poate sa apara.
Orizonturi noi va fi refugiul acelor tineri care, recunoscand ca niciodata nu vor vedea orizonturi noi, naturale, se vor resemna cautand orizonturi noi, imaginative, dar cu putere de realizare in domeniul culturii, urmarind drumul acelor luptatori de mai nou, de mai bine, de mai omenesc.
Printre revistele serioase care apar, insotite neaparat de o pleiada de reviste efemere, pretuind numai in mod documentar, revista aceasta va produce acelasi farmec al incercarilor si al intaielor vise, care au tulburat la fel, sau nu, primii pasi ai scriitorilor care mai tarziu au devenit cineva in literatura.
Sunt suficiente, oare, numai acetse motive pentru ca Orizonturi noi sa apara?
Nu - pentru cei prea exigenti; da - pentru cei concesivi, si mai ales pentru cei tineri, carora - in primul loc - li se adreseaza aceasta revista.
Prin marginile orasului nostru, printre casutele umilite, in noptile tarzii, in concertul broastelor si al cainilor, aceste aparitii aveau un sens.
Se va vedea daca inversiunile de tot felul, pe care le intinse realitatea, nu vor inabusi, ca si altadata, o iluzie  mai mult.
Totusi, la focarul sublim al artei vom aprinde un lampion cu care vom dibui, prin intuneric, drumul acelora care au plecat, mai demult, cautand:
"Orizonturi noi" ... "Orizonturi noi"!Revista O.N.
De ce


Aceasta pagina a fost accesata de 2487 ori.
{literal} {/literal}