Un poet al frumosului: Alexandru Macedonski

Un poet al frumosului: Alexandru Macedonski

de George BacoviaCu cat indiferentism ma gandesc la acest poet care a trecut in lumea celor cinstiti...
Orizonturi noi, seria anterioara, a avut deosebita ocazie sa publice pentru intaia oara parti din prefata romanului sau: Marea epopee, al carui erou, Thalassa, a putut sa se ridice la o cugetare filosofica, anume ca: amorul este si el o norma a naturii.
Contemplativ, Macedonski, considerat de unii critici mai mult ca un poet al formei, din resemnarile sale se ridica insa cu un fond de poezie sociala in care ne arata nedreptatile politice ale vremii noastre.
"Am fost musca - scrie catre un prieten - pe care paianjenul romanesc a facut-o sa zbarnaie de mai bine de treizeci de ani pe Parnasul literelor, si sunt zile cand n-am o tigara pentru a cladi un palat fermecat".

Sau:

Nu, de lume nici o vorba, si de glorie - nici una.

Totusi, Macedonski a fost un om fericit; discipolii sai i-au dus faima talentului peste hotare, el insusi poet cu orizonturi de inspiratie largi; fiind cineva in presa, facu sa inlature valul prea mohirat al poeziei eminesciene.
Orizonturi noi vor deschide operele sale pentru cititorii intarziati intru cultul frumosului, sau pentru noua generatie de la care se asteapta un mai mult progras social.
Erori judiciare, erori medicale poate se vor mai imputina atunci, si acesti poeti nebuni sau inventivi, nu vor mai fi plimbati prin sanatorii ca simple obiecte de curiozitate; operele lor, fiind editate la timp, le-ar produce satisfactia muncii oneste de ganditori.
Macedonski, un poet al frumosului, pe de alta, prozator de toate zilele...
Cum trec anii ... mormantul sau va fi oftand:

Nu, de lume nici o vorba, si de glorie - nici una.

O datorie de onoare insa revine contemporanilor de a nu uita pe acest ganditor roman si a i se da ceea ce mai toata vremea a fost lipsit: mai multa dreptate.1929Un poet al frumosului: Alexandru Macedonski


Aceasta pagina a fost accesata de 2174 ori.
{literal} {/literal}