Cuvantul poetului la sarbatorirea a 65 ani de viata

Cuvantul poetului la sarbatorirea a 65 ani de viata

de George BacoviaEste pentru prima data cand, dupa o viata de munca, nu lipsita de suferinte, ma vad inconjurat de atata iubire si sarbatorit. Unei manifestari atat de sincere nu-i pot raspunde decat printr-o intreaga sinceritate.
Sa-mi dati voie, asadar, sa-mi exprim sentimentele mele nu printr-o cuvantare, ci printr-o marturisire.
Nu mi-ar fi putut trece prin gand ca scriitorii, pana mai ieri lipsiti materialmente sau ignorati, vor ajunge sa fie multumiti de un guvern recunoscator.
Va rog sa considerati ca, sarbatorindu-ma pe mine, dumneavoastra sarbatoriti pe toti scriitorii care au stiut sa cante, sau vor canta nu numai propriile lor dureri, ci si durerile sociale. In trecut, multi dintre scriitori au fost tinuti la o parte, pe nedrept. Astazi, imi place sa cred ca sunt sarbatorit pentru ca  am poetizat munca eroica proletara.
Va multumesc pentru aceasta nu numai in numele meu, dar si in numele tuturor visatorilor, care n-am putut fi placuti guvernelor trecute. Astazi avem speranta unor zile mai bune.
Prezenta laolalta a celor care calauzesc pe cale politica destinele tarii si destinele sale spirituale o dovedeste. Premiera dumneavoastra este o cununa de flori care ma cinsteste nu numai pe mine, ci are darul sa inlocuiasca in acesi timp cununa de spini pe care au trebuit s-o suporte generatii intregi de scriitori.(septembrie 1946)
Cuvantul poetului la sarbatorirea a 65 ani de viata


Aceasta pagina a fost accesata de 1832 ori.
{literal} {/literal}