De Pasti

De Pasti

de George Bacovia


E un fel de veselie prin mahalaua infundata. E doara zi de Pasti, zi de repaus. Scranciobul se invarte viu si colorat, iar lautarii canta cu foc.

- Tu, unde esti Marie, frumoasa fata de mahala?

Pe cerdacul casutei tale parintii tai batrani se uita la lumea care trece; un marinar in concediu canta din harmonic si valsul lui se pierde prin mahalaua plina de soare, de coji de oua rosii si de faramituri de cozonac. Casuta voastra acum are igrasie, parca s-a mai aplecat, acoperisul de sindrila a putrezit de tot.

- Tu unde esti Marie, frumoasa fata de mahala.

Pe la portite stau cavaleri si domnisoare, la portita voastra nu e nimic si nici o bicicleta, nici o trasura nu se mai opreste, si nici un domn elegant, nu mai coboara ca alta data.

Dar tu, erai plina de viata si rochiile tale scumpe le admira toata mahalaua; nici o fata nu era geloasa pe tine, fiindca sticlutele cu parfum si toate bomboanele pe care ti le dadeau liceenii si toti amantii tai, le imparteai lor.

Te iubeau cu totii, erai atat de buna si tu radeai mult…

Cand aveai timp citeai, si printre cartile tale, felurite erau multe care-ti vorbeau de o morala mai blanda. De o iubire mai noua, pe care tu nu le intelegeai dar care te puneau pe ganduri.

Mai tarziu, prietenele tale spuneau ca te-ai schimbat si ieseai din casa tot mai rar; inima ta incepuse sa bata neinteleasa, pe cand toti te credeau fericita.

si acea durere ascunsa, care pune trandafiri pe obraji, intr-o zi te-a facut sa parasesti, pentru totdeauna aceasta lume, pe care tu o mangaiai cu frumusetea trupului tau…

E Paste acum, si mahalaua e plina de soare, de coji de oua rosii si faramituri de cozonac si tremura de cantece de harmonice si de rasul ascutit al copiilor si al fetelor pudrate.

Tu unde esti Marie, frumoasa fata de mahala ?…


Orizonturi noi, Bacau, mai 1915 (semnat VAG)
De Pasti


Aceasta pagina a fost accesata de 3092 ori.
{literal} {/literal}