Intunerec

Intunerec

de George Bacovia


Treceam cufundat in estetica si morala timida dictata de o norma veche.
Timpul se repeta inspaimantator in haos, si calculat in artificial.
Tristul meu prieten ma opri incet, si-mi spuse ca pot veni si eu intr-un loc unde se ducea si el fara placere pentru a trece timpul unei nopti de iarna.
Nu stie nimic mai mult decat ca acelasi distribuitor daduse aceeasi invitatiune la mai multi trecatori si trecatoare, parind a-i studia mai inainte de a le oferi un mic plic.
Ninsoarea umplea noaptea pe cind urcam scarile unei mari case avind scris pe usa de la intrare : orice lumina oprita.
Din intunericul antreului se distingeau in stinga si-n dreapta doua goluri mai negre ale unor usi mari, deschise. Se auzea un pian. Umbrele sosite si cele care mai soseau isi cautau prin salile goale si libere dibuind prin bezna intunericului, un loc, descoperind, de-a lungul paretilor siruri de foloriuri, ocupate sau nu, pentru a se opri din observarea tactila si pentru a nu vedea unde si la ce au venit.
Stam pe unul din aceste fotoliuri. Citeva umbre fosneau agitind caldura salilor, dansind. Scuze din cauza intunericului si cuvinte care se gasesc rar se auzeau cu o voluptate misterioasa.
Insa cu tot curajul ce-l dadea aceasta bezna adinca urmau lungi taceri, si cu o morala obseda aproape ca si in lumina ... Dansul inceta cu incetarea pianului.
Tacerea neagra, pufni in ras, suspine si voci singuratece, aruncate de ici-colo ...
-Ce frumos ...
-Istoria nu spune ca si toate animalele contemporane cu cei vechi au murit.
-Sunt milionar ...
-Cu toate acestea trebuie sa uitam ...
-Sunt fara slujba ...
-Imi place sa fiu iubita in intuneric ...
-Am furat ...
-Tacere ...
-Eu sunt blazata ...
-Orice voce iese afectata ...
-Doresc o femeie sa ma urmeze in tarile calde ...
-Nici o voe cunoscuta ...
-Ce amintire ...
-O hora a umbrelor ... ruga o voce de femeie, si, prin intunericul tacut, fara plan, toti se cautau lovind un sex contrar. Nereusindu-se a se forma aceasta hora, perechi soptitoare se izolau sau se loveau de singuratecii care mai cautau ... Totul este neserios.
Afara ninsoarea cadea inca prin intuenricul zorilor, si fiindca cineva pronunta ca e destul ... cu tristeta sau seriozitate, toti se impastiara, ca de obicei, de unde au venit ...


Intunerec


Aceasta pagina a fost accesata de 2692 ori.
{literal} {/literal}