Insemnari autobiografice

Insemnari autobiografice

de George Bacovia



Prin anul 1903, deci acum 30 de ani, un tanar si palid student al Facultatii de drept, plictisit de monotonia studiului, gasi printre cartile sale un mic caiet adus din provincie, cu versuri.
Intr-o seara neguroasa de noiembrie, in acest oras unde miscarea literara era f. vie prin aparitiuni de reviste literare, decise pe studentul care eram eu sa bata la usa redactiei revistei Romanul literar. Caion, directorul acestei foi, era deprimat dupa procesul ce il sfarsise cu autorul dramatic Caragiale.
Prezenta mea singura, fara nici o recomandare de autor literar, il facu sa ma primeasca cu destula rezerva. Am schimbat atunci scopul venirii mele, cerandu-i adresa colaboratorului sau, poetul Macedonski. Mi-a cerut totusi cateva poezii, care au si aparut in revista sa.
Am trecut dupa aceea la poetul Macedonski, caruia ii trimisesem o poezie care a aparut si in LIteratorul.
La ora 11 a.m., palidul si emotionatul student intalni in curte pe d-na Macedonski, rugand-o sa fie anuntat. Reveni peste un sfert ora. Fui primit intr-un salon in care ardea o candela rosie. Intampinai si aici aceeasi rezerva in fata poeziei, pentru un moment. Dupa cateva lecturi, ni se aduse o gustare, fiind ora mesei. Dupa o butelie de vin, am cetit mai tot caietul meu de versuri. Era incantat. Se apropia ora cand mergea de obicei la Cafeul imperial.
Porniram spre a ma recomanda acolo la mai mult poeti.
L-am mai vizitat in cateva seri, cand, ca reciprocitate, imi declama cu mult elan Noaptea de decemvrie.
Au trecut ani de plecari si reveniri in provincie.
Incepui a publica in Noua revista romana, Flacara si alte reviste.
Poetul I. Pillat si N. Davidescu au gasit ca trebuie sa-mi adun intr-un volum poeziile publicate.
Ele au aparut sub titlul Plumb, Ed. Flacara, in anul 1916, in preziua razboiului de intregire...
Au trecut ani si am incercat si poeme in proza. Au aparut in 1926, sub titlul Bucati de noapte, ed. Agatha Grigorescu.
O alta serie de poezii le-am publicat in provincie sub titlul Scantei galbene, editura proprie.
In 1930 am tiparit volumul Cu voi, Poezii, Ed. Orizonturi noi.
La Bucuresti am facut sa continue revista Orizonturi noi, aparuta in provincie in cateva numere.
In acest timp critica si-a dat parerile destul de diferit.
Se vorbea cateodata de curentul bacovian. Nu stiu daca au ajuns sa ma claseze printre poetii moderni.
S-a vorbit despre simbolism, decadentism, si daca, desigur, compar printre acetse curente, le recunosc si eu - desi viitorul ramane inca pentur a se pronunta.
Compunerea operelor mele a fost de cele mai multe ori in mijlocul naturii, schitate cu un creion, deoarece cele mai multe sunt impresii de peisagii.
Daca m-as gandi la anii tineri, desigur cartile literare gasite prin familie mi-au fost primele indemnuri spre poezie. Am cetit pe atunci mult pe Eminescu, Alecsandri si pe toti poetii romani. Literatii francezi m-au interesat toti, preferand pe Verlaine, Baudelaire, Mallarme etc.
Literatura clasica si moderna franceza m-a atras toata, precum si literatura universala in traduceri.
Anii trec; 50 de ani din viata unui poet este destul - cate a observat, cate a suferit. Fire debila, pentur mine scoala a fost un efort mare; metodele, profesorii severi, obiectele grele ... "Liceu".
Facultatea, cu alte greutati materiale, am facut-o cand la Bucuresti, cand la Iasi, unde intretinerea materiala putea fi mai usoara. La Iasi am publicat prin Arta, fiind inca la Bacau. Apoi acolo, la revista Versuri si proza, al carei redactor era poetul Rascu. La Vieata noua, dupa ce am cunoscut pe d-l Densusianu - distins profesor si poet d-l Densusianu.
Desigur ca viitorul e in functie de unr agaz, si posibilitatile de a crea fiind numeroase, (urmaresc) conceptia unui roman liric social - din care am si publicat fragmente sub titlul Cintec tirziu.
In domeniul artei sfatul care l-as putea da viitorimii ar fi sa se inalte cat mai sus, spre orizonturi cat mai largi prin munca si perseverare in arta.







Insemnari autobiografice


Aceasta pagina a fost accesata de 3008 ori.
{literal} {/literal}