Pe ganduri

Pe ganduri

de George Bacovia


Fiindca nu stiam ce sa fac, mi se pare ca scriam in noaptea aceea in pat, privindu-mi din cind in cind umbra pe parete, sau ascultam tacerea noptii, care nu trebuie sa fie ascultata ... Se parea ca exist, si chiar ma spariam ca exist.
Se stie aceasta din cartile adinci, sau nebunesti, unde se vorbeste foarte mult despre om, ca ceva foarte periculos sau foarte maret, care a gresit de la inceput si greseste mereu, de nu se mai intelege nimic.
Tot oamenii au spus ca sunt prea multi oameni, si de aceea ma gindeam la cimpiile departate si la izolare...
Daca in noaptea aceea treceau drumeti intirziati vorbind tare, lucruri prea cunoscute, dar cu importanta lor, am inteles ca e mai bine sa stau fara a mai cugeta nici ziua, nic noaptea. Se poate, insa, spune ceea ce ar putea spune altii...
Supraalimentatia, sau alimentatia sunt recomandate pentru a se evita fuga pamintului si ameteala produsa de astre.
...Ea, care nu era prinsa in  aceste intrebari, desi era palida si ca batuta de vint, voia in noaptea calda sa-si linisteasca o leganare amoroasa, pe banca ascunsa in fundul gradinii ce se termina fara ingradire, intr-o margine a pamintului.
Orivighetoarea cinta pe cind am intrat s-o astept pe banca aceea, si luna repeta lumina si intunerec prin nouri. Ecou si fosnituri, si daca era si trist, fiecare stie, si nu se poate reda.
Ea sosi tirziu, pe cind aproape uitasem pentru ce am venit ... asteptam rasaritul soarelui, sau ma deprinsesem sa fiu singur ... Ea spunea ca totul e potrivit de frumos si ca privighetoarea va inceta, pentru a se auzi in curind ciocirlia; aburii se vor ridica de pe ape, si zorii vor fi durerosi pentru cei care au uitat sa vorbeasca ... intilnirile de noapte sunt prea instructive ... si prevestiri enervante.
Va trebui, alta data, s-o astept, ziua, prin gradini publice; da, e interesant sa scriu ceea ce spunea ea.
Si ea disparu printre copacii desi, iar eu pe drumurile pustii ... Curba pamintului fuge ... astrele sunt ametitoare  ... a te destainui, insa, prea mult e intristator ...


Flacara, Bucuresti, 16 aprilie 1916, cu titlul Eristind




Pe ganduri


Aceasta pagina a fost accesata de 2216 ori.
{literal} {/literal}